pátek 20. února 2009

I STUDY AT UBB



Na 4 měsíce jsem se stala studentkou UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI. Filozofickou fakultu tu nazývají Facultatea de Litere a až ve středu jsem se dozvěděla, že jsem tu přes katedru tlumočnictví a překladatelství a ne přes anglistiku jakou takovou:) Never mind, stejně si mužu vybrat ze všech master programů celé fakulty. Pro mě v úvahu připadají předměty z British cultural Studies, Irish Studies, German Studies a pak to překladatelství, které mě zrovna nijak moc nebere. Ale moje koordinátorka Ms. Cornelia Moldovean, nesmírně milá a ochotná paní, která je z téhle katedry se nedala odmítnout a skoro mi vnutila dva předměty u nich, a to Language and cultural studies - jednou pro studenty překladatelství AJ a podruhý NJ. Zní to velice obecně, tak uvidíme, co se z toho vyklube... Jinak si dám asi něco z těch Irish St., páč tam mě zaujalo pár předmětů.

Nutno říci, že tady se ještě škola nerozjela, přestože už semestr oficiálně začal tento týden. Všichni jsou ještě prostě na prázdninách. Rozvrhy jsou nedodělané, na nástěnkách visí jakési části, takže je těžké to nějak zkombinovat. Nemají tu systém zapisování předmětů přes internet jako my máme v Olomouci náš STAG, ale každý prej může přijít na co chce. Na webových stránkách fakulty je akorát napsáno, jaké předměty se budou tenhle semestr učit, ale kdy, to je otázka, na kterou jsem se snažila najít odpověď poslední dva dny a moc úspěchů jsem neměla. Nejlepší zjistit, kdo ten který předmět má vyučovat a napsat mu email.



Co se týče jazyků, tak tu fakt hódně frčí fránina. Na katedře překladatelství se všici učitelé bavili francouzsky, jak sem byla u svý koordinátorky, tak jsem to omrkla. Ona taky. Jen na mě se snažila anglicky.

Jinak vždycky, když jsem někoho oslovila anglicky, dokázal mi poradit. Pravda, vybírám si dycky mladší lidi, ale stejně mi přijde, že tu anglicky umí na slušné úrovni. A vůbec jsem překvapená, že je tu hodně jazykových center. Je tu British Council, kde jsem se dneska zaregistrovala, pak Německé kulturní centrum, které pořádá spoustu akcí, potom Francouzské a Italské centrum. Krom toho funguje na germanistice filmový klub, o který se stará moc milá lektorka DAAD Anna. Pak je tady jakýsi studentský klub v takové obrovské socialistické ošklivé budově, kde se koná taky hodně akcí, ale tam je všechno v rumunštině...



Takže k tomu, jaké předměty tady budu studovat, vám napíšu až dýl (nebo taky později pro Verču:), až se to nějak vytříbí. Jo, a taky je zajímavé, že ty předměty se tady učí v jakýchsi blocích většinou 3 hodiny v kuse a je za to vypsáno 7-8 kreditů.



A poslední vsuvka na konec: dneska jsem si půjčila v British centre Bridget Jones´s Diary a fakt jsem se u toho zasmála. Kdo neviděl, doporučuju:)

Žádné komentáře:

Okomentovat